در این مقاله قصد داریم تا به شکل خیلی ساده به اهمیت کارآموزی اشاره کنیم. مطالب گفته شده دراین بخش ویژه والدین و افراد بالای 13 سال میباشد.
کارآموزی، از گذشته تا امروز
تا حالا به این فکر کردید چرا بچههای متولد سه دههی گذشته معنای “کسب و کار” براشون عوض شده ؟ چرا کار پیدا کردن و درآمدزایی رو فقط در درس خوندن، اون هم در رشتههای پزشکی یا مهندسی میدونن؟ واقعا چرا در گذشته اکثر افراد در سن کم صاحب شغل یا مهارتی بودن؟ چطور میتونستن زندگیشون رو تا حدی باهاش اداره کنن؟
متاسفانه الان اغلب جوون ها تا بیست و پنج سالگی مشغول تحصیل یا خدمت سربازی هستن. بعد از فراغت از تحصیل شبیه به افرادی که از غار بیرون اومدن به اطراف نگاه میکنن. هیچی از کسب و کار و پیشرفت نمیدونن .
بله متاسفانه این آیندهی بیشتر ما و فرزندان ماست. ولی یه سوال ایجاد میشه. پس چطور توی کشورهای دیگه انقدر آدم بیکار نیست؟ چرا برای بیشتر آدمها یه شغلی که فرصت پیشرفت داشته باشه هست؟ چرا در کشور ما این فرصت نیست؟ راز همه این موارد در کارآموزیست.
در کشور ما تا همین دو دهه پیش آدمها میتونستن شغلهایی برای خودشون داشته باشن. برای شغل فقط لنگ مدرک دانشگاهی و زندگی کارمندی نباشن. پس الان مشکل کجاست؟ چرا دیگه اون فرصتها نیست؟
جواب ساده است.
با همهی مشکلات اقتصادی و اجتماعی کشورمون بازهم اون فرصتها هستن. هنوز هم پسرها و دختران ما میتونن زیر سی سال به جایی برسن که زندگی خودشون رو اداره کنن. به شرطی که چیزی که در تمام این سالها به تدریج از بین رفته رو اصلاح کنیم. نمرهگرایی و سپردن محض بچهها به سیستم آموزشی سنتی کافیه! گنج بزرگ فرزندانمون که کارآموزی هست رو باز به بچه هامون برگردونیم.
کارآموزی چیست؟
قبل از هر چیز باید به این سوال جواب بدیم.
در یک تعریف ساده، یعنی” آموختن عملی و کاربردی یک حرفه یا شغل در محیط واقعی و حرفه ای کار”. کارآموزی، انقدر مهمه که تمام غول های تکنولوژی یا صنعت همواره دنبال استخدام کارآموزهستن.
مثلا کمپانی “آمازون” در سال2021 حدود 10000 نفر کارآموز استخدام کرد یا کمپانی گوگل ماهانه، چیزی حدود 6000 دلار دستمزد برای کار آموزان در نظر گرفته. همه ی اینا یه معنی میده: کارآموزها،عضو مهمی از یک جامعه هستن.چرا؟
چون تمام این افراد از سن کم به تجربهی مهمی از آن از کار میرسند که آن تجربه برای خودشون و کارفرما، یک تجربهی طلایی است. حالا فکرش رو بکنید که کارآموزی از سن کم یا نوجوانی شروع بشه.
کافی است که نوجوان از سن سیزده تا هجده سال مشغول کارآموزی در یک حرفه ی مشخص بشه. قطعا در بیست و چند سالگی صاحب کسب و کار خودش خواهد بود. در حداقلی ترین حالت،میتونه تمام مخارج زندگی خودش رو پرداخت بکنه.جالبه بدونید توی فرهنگ خود ما هم، از قدیم تا همین چند دهه ی پیش، خانواده ها برای فصل تابستون بچهها تدارک کارآموزی میدیدند. اینطوری فرزندشون هم با فضای کسب و کارآشنا میشد، هم مهارت جدید یاد میگرفت هم با مسولیت پذیر و کاری بار میآمدند.
“درس یا کار” مساله این است
متاسفانه نگرش غلطی وجود داره، که درس خوندن و کار کردن رو، روبه روی هم قرار میده. همین تفکر غلط، زمان کار کردن رو پس از تحصیل میدونه.همین فکر، باعث شد که بچههای ما جوان های غیر فعالی بشن که توانایی گذران زندگی خودشان رو هم ندارن. حالا دقیقا باید چه کنیم تا فرزندمون جز لیسانسه های بیکار با آینده ای مبهم نباشه؟
فرزند شما، باید از همون سن کم، وارد سیستم کارآموزی بشه. البته اگر این مهارت از علایق نوجوان باشه، خیلی بهتره.نوجوان پویا باید درهمان سن، محیط های کاری مختلفی رو تجربه کنه. این تجربه باعث میشه بالاخره کسب و کار مورد نظر خودش رو پیدا کنه. بعد از آن هم در آن کار به شکل عملی انقدر فعالیت کنه تا در نهایت کسب و کار خودش رو راه بندازه. حتی یک لحظه هم شک نکنید که این کار عملی است.
“بزرگان و کارآموزی”
فقط با یه سرچ ساده توی زندگی تمام افراد مهم دنیا، از باراک اوباما تا استیو جابز و ایلان ماسک متوجه میشید حتی این افراد هم از کارآموزی شروع کردن. پس تکلیف درس چی میشه؟ یادتون باشه درس فرزندتون باید در خدمت اینده و رفاه فرزندتون باشه نه برعکس. حتی مهم ترین رشته های درسی مثل پزشکی یا وکالت یا خلبانی هم طرح تربیت کارآموزدارند. حتی تحصیل هم بدون دوران کارآموزی، “کاربردی” نخواهد بود. در نتیجه فرزند شما باید همین الآن استعدادیابی بشه و بعد از طریق “آگهیکارآموزی” به دنیای کسب و کار پا بذاره.
“کارآموز فنی، کارآموز آنلاین”
قبل از هر چیز باید انواع کارآموزی رو بشناسید.
کارآموزی انواع مختلفی داره. مثلا “کارآموزی فنی” یا کار آموزیآنلاین” و… نوع فنی آن بیشتر به زمینه ی کار های صنعتی و تا حدودی کامپیوتر و… مربوط میشه.همچنین “کارآموزیانلاین” اغلب به زمینه ی تکنولوژی های روز مربوط میشه. در این نوع، فرزند شما میتونه یک کسب و کار رو به شکل “آنلاین” و بدون حضور فیزیکی آموزش ببینه. از ویژگیهای دیگر شیوهی آنلاین، اینه که فرزند شما امکان آموختن مهارت هایی مثل “رمزارزها” یا متاورس” رو داره.
یکی دیگه از مزایای شیوه ی آنلاین، اینه که کارآموز، میتونه اپلیکیشن های مختلف و کارآمد روز رو یاد بگیره. مثلا این روزها، آموزش فتوشاپ به کودکانو نوجوانان ضروری محسوب میشه.چرا؟ سادهاست چون فرزند شما ازآموختن اپلیکیشنهایی مثل فوتوشاپ، خیلی راحت میتونه درآمد دلاری داشته باشه.از طرف دیگه، داشتن چنین مهارتهایی به فرزنتون شانس مهاجرت میده.
خب حالا باید از کجا شروع کنیم؟
کافیه با تجه به شهری که زندگی میکنید مثلا کلمات “کارآموزی در تهران” یا “کارآموزی” در اصفهان رو سرچ کنید.از این طریق میتونید دهها فرصت ثبت نام کارآموزی برای سنین نوجوانی رو مشاهده کنید.
“حرف آخر”
یادتون باشه مهم ترین چیزی که فرزند شما باید یاد بگیره ریاضی، تراشکاری، پزشکی یا هر کار دیگه ای نیست.اون چیزهایی که لازمه فرزندت یاد بگیره، مهارت کسب درآمد و اعتماد به نفس و مسئولیت پذیری و ساختن آینده ی خودش به دست خودشه. وقتش رسیده که از سنین نوجوانی که هنوز فرصت یاد گرفتن داره، آزمون و خطا کردن،وکسبوکار رو یاد بگیره.
بدون شک انجام این مسئولیت فقط و فقط به عهده ی والدین است و تنها راهش هم همون حلقه ی گمشدهای است که اول همین مقاله بهت گفتم. کارآموزی!