سواد مالی و ضرورت یادگیری آن

فرد با استفاده از سواد مالی راه های کسب درآمد را به خوبی می داند. هم چنین می داند که چگونه و در چه مسیری باید پول و سرمایه خود را خرج کند. افرادی که سواد مالی دارند، تصمیمات آگاهانه و موثر در رابطه با منابع مالی خود می گیرند.

بعضی مواقع با گرفتن یک تصمیم کوچک در زمینه مسائل مالی، فرد ضرر مالی زیادی میبیند. برعکس، گرفتن تصمیمات مالی منطقی و به ظاهر ساده نقش مهمی در  سود و منفعت مالی فرد ایفا می کند.

Finances

افراد با سواد مالی

بهتر برنامه‌ ریزی می ‌کنند

 بیشتر پس ‌انداز می‌ کنند

 در سرمایه ‌گذاری‌های خود درآمد بیشتری کسب می ‌کنند

 و پول خود را بهتر در دوران بازنشستگی مدیریت می‌ کنند.

سواد مالی توانایی درک و اجرای برخی مهارت های مالی است که می تواند مدیریت پول را بهبود بخشد. سواد مالی می ‌تواند دستیابی به اهداف مالی را برای افراد آسان ‌تر کند و از مشکلات خاصی که می ‌تواند به رفاه مالی آن‌ها آسیب بزند اجتناب کند.

بهترین سن یادگیری سواد مالی

اکثر مردم فکر می کنند آموزش سواد مالی باید در نوجوانی  یا اوایل بزرگسالی شروع شود اما متخصصانی مانند دکتر گرابمن (grabben) می گویند که باید خیلی زودتر آموزش سواد مالی را آغاز کرد. 

برای اینکه کودکان بتوانند مهارت های مالی را به خوبی کسب کنند، آموزش سواد مالی باید با مراحل رشد کودک شما هماهنگ شود.

سنین 5 تا 8 سال برای شروع یادگیری سواد مالی مناسب است. این که بچه ها بتوانند با پول ارتباط مثبت برقرار کنند  و با خانواده هایشان در مورد مسائل مالی آزادانه صحبت کنند بسیار اهمیت دارد.

آموزش نحوه ی مدیریت پول به کودکان در طول زندگی به آن ها بسیار کمک می کند. کودکانی که آموزش سواد مالی مناسب را دریافت کرده اند تصمیمات مالی بهتری می گیرند و پول را بهتر از افرادی که چنین آموزشی ندارند مدیریت می کنند.

برای مثال در حین بازی کردن. زمانی که کودک شما بازی می کند، می توانید به طور غیر مستقیم سواد مالی را به او آموزش دهید.

کودکان علاقه زیادی به بازی دارند و بسیار تحت تاثیر بازی قرار می گیرند. بازی در شخصیت و رفتار کودکان تاثیر مستقیم می گذارد.

می توانید بازی هایی با مفاهیم و موضوعات مالی را در اختیار فرزند خود قرار دهید تا سواد مالی در او رشد کند.

برای مثال، اپلیکیشن کاخ سرخ، یکی از بهترین و موفق ترین اپلیکیشن ها در زمینه سواد مالی است. کاخ سرخ شامل مجموعه ای از بازی های جذاب و سرگرم کننده برای کودکان در رده های سنی مختلف است.

بازی های کاخ سرخ از نظر ایمنی بالا بوده و فضای کاملا اخلاقی و امن برای فرزند شما فراهم می کند.

بازی های کاخ سرخ همگی بر آموزش سواد مالی متمرکز هستند. کودک شما از طریق بازی های کاخ سرخ، مفاهیمی مثل خرج کردن، کسب درآمد، تلاش برای درآوردن پول و پس انداز کردن را یاد می گیرد.

هم چنین یکی از امتیازهای قابل توجه کاخ سرخ در کنار آموزش سواد مالی، استعداد یابی رایگان است. شما بدون پرداخت هزینه، می توانید استعدادهای مالی فرزند خود را شناسایی کنید.

شناخت استعدادهای مالی به شما کمک می کند تا بتوانید نقاط ضعف فرزند خود را شناسایی کنید و بر روی تقویت آنها کار کنید.

همچنین می توانید استعدادهای فرزند خود را شناسایی و بر توسعه و رشد آنها کار کنید.

کاخ سرخ را برای کودک خود در موبایل نصب کرده و اینگونه شرایط یادگیری سواد مالی را برای فرزندتان فراهم کنید.

2. با فرزند خود لیست آرزو درست کنید

یکی از موضوعات مهم در سواد مالی، داشتن اولویت های مالی است. ما نمی توانیم همه آنچه را که می خواهیم به طور همزمان داشته باشیم، اما با برنامه ریزی قبلی می توانیم به اهداف مالی خود برسیم.

Finance

اولویت بندی مالی درس مهم و بزرگی است که کودکان باید یاد بگیرند.

در آموزش سواد مالی به کودک خود، تقسیم پول را به او یاد بدهید. برای این کار می توانید یک قلک بخرید و پول را به سه دسته هزینه، پس انداز و بخشش پول تقسیم می کند. به فرزند خود بیاموزید که هر دسته چیست و چگونه می توانند از پول در هر بخش استفاده کنند.

هر زمان که کمک هزینه ای به آن ها می دهید، با آن ها در مورد نحوه استفاده از وجوه صحبت کنید.  قلک را در کنار لیست خواسته های فرزند خود قرار دهید تا هزینه ها و اهداف پس انداز آن ها برایش مشخص باشد.

همچنین، در رابطه با دلایلی  که کودک شما فکر می کند مهم است و می توان بخشی از پول خود را ببخشد صحبت کنید.

هنگامی که آن ها هدف مهمی برای بخشش پول خود پیدا کردند، پول را به  نام فرزند خود اهدا کنید. یکی از دلایل اصلی آموزش سواد مالی به فرزندان توسط این است که می توانید از طریق آن درس ها ارزش تسهیم کردن پول با دیگران را یاد بدهید.

اگر برای هدیه دادن و بخشش کردن به دیگران ارزش قائل هستید، می توانید این ارزش را در کودکان خود با ایجاد عادت از سنین پایین به آن ها به وجود آورید.

برای این کار می توانید به فرزندان خود کمک کنید تا یک حساب پس انداز ویژه برای بخشش پول به نیازمندان ایجاد کنند.

6. بچه های خود را در خریدهای مهم و اصلی مشارکت دهید تا سواد مالی را یاد بگیرند

زمانی که می خواهید تصمیم بگیرید تعطیلات کجا بروید یا چه  لوازم جدیدی بخرید، با فرزندان خود مشورت کنید و اجازه دهید در انجام تحقیقات در این رابطه مشارکت کنند.

 می توانید موارد مهمی که در تصمیم گیری دخیل هستند را به آن ها بگویید و اینگونه آنها را در مقایسه گزینه ها قبل از خرید راهنمایی کنید.

وقتی آن ها بدانند برای گرفتن بهترین تصمیم برای کل خانواده کمک کرده اند، احساس غرور خواهند کرد. به طور خلاصه، آموزش سواد مالی به کودکان می تواند آسانتر از آنچه به نظر می رسد باشد. فقط کمی برنامه ریزی، صبر و خلاقیت می خواهد.

هنگامی که فرزند شما اصول اولیه سواد مالی را فرا گرفت، باید مسئولیت های مالی او را افزایش دهید. به این منظور می توانید کمک خرجی فرزند خود را افزایش داده و به او کمک کنید تا حساب پس انداز افتتاح کنید.

 آموزش سواد مالی به کودک شما کمک می کند تا در بزرگسالی نگرش درستی نسبت به پول داشته باشد. 

 بسته به شرایط، فرآیند پرداخت وام و کارت های اعتباری می تواند از چند ماه تا چند سال طول بکشد. بنابراین ممکن است خیلی زود خسته و دلسرد شد. اما یادگیری اصول مدیریت بدهی و ایجاد یک برنامه بخشی از سواد مالی است که می تواند تفاوت قابل توجهی در پرداخت بدهی و تسویه زودتر آن ایجاد کند.

  1. پس انداز

یکی از مولفه های مهم سواد مالی، پس انداز است. پس انداز باید در اولویت قرار گیرد. کارشناسان مالی معمولاً توصیه می کنند که هزینه های زندگی 3 تا 6 ماهه را در یک حساب پس انداز کنار بگذارید. پس انداز بازنشستگی نیز بسیار مهم است.

 

گنجاندن پس انداز در بودجه برای دستیابی به اهداف مالی از جمله مولفه های مهم سواد مالی است. حتی می توانید از بانک در خواست انتقال خودکار از حساب جاری به حساب های پس انداز را بکنید.

 این کار می تواند استرس ناشی از یادآوری انجام این انتقال را کاهش دهد و آن پول را از حساب جاری شما حذف کند، بنابراین احتمال خرج کردن آن کمتر است.

  1. اهداف مالی

تعیین اهداف مالی از مولفه های مهم دیگر سواد مالی است. دستیابی به امنیت مالی می تواند یک تلاش مادام العمر باشد، اما رسیدن به آن بدون تعیین اهداف مالی می تواند چالش برانگیز باشد.

اهداف مالی را به صورت زیر می توان تعیین کرد:

اهداف کوتاه مدت مانند پس انداز اضطراری.

اهداف میان مدت مانند پس انداز برای پیش پرداخت خانه.

اهداف بلند مدت مانند پس انداز بازنشستگی و تحصیل.

گاهی اوقات، باید اهداف را مجددا ارزیابی کنید. در حالی که برخی موضوعات در زندگی مالی وجود دارد که نمی توانید آنها را کنترل کنید، اما بازهم موارد زیادی وجود دارد که می توان کنترل کرد.

از نگاه یونسکو، باسواد کسی نیست که فقط خواندن و نوشتن بلد باشد. در دنیای دیجیتال و پیشرفته امروزی، سواد ابعاد متنوعی دارد که یکی از آنها سواد مالی است.

Financial-Education

اما سواد مالی چیست؟

یکی از مهمترین سوادها، سواد مالی است. سواد مالی به داشتن مجموعه ای از مهارت ها و دانش مالی گفته می شود. این مهارت ها شامل موارد زیر می شود:

  •       بودجه‌ بندی
  •       پس ‌انداز
  •       قرض گرفتن
  •       سرمایه‌ گذاری

سواد مالی به توانایی استفاده از دانش و مهارت برای مدیریت موثر منابع مالی برای امنیت مالی مادام العمر گفته می شود.

سواد مالی معانی مختلفی به خود گرفته است. از سواد مالی برای اشاره به

  •       دانش محصولات مالی (مثلاً سهام در مقابل اوراق قرضه یا تفاوت بین وام مسکن با نرخ ثابت و متغیر)
  •       دانش مفاهیم مالی (تورم، ترکیب، تنوع، امتیازات اعتباری)
  •       داشتن مهارت ‌های ریاضی یا حساب و کتاب لازم برای تصمیم ‌گیری مؤثر مالی
  •       و درگیر بودن در فعالیت ‌های خاصی مانند برنامه ‌ریزی مالی استفاده شده است.

مزیت های داشتن سواد مالی

سواد مالی یک مهارت اساسی در زندگی است و درهای موفقیت مالی را به روی فرد باز می کند. مزیت اصلی سواد مالی این است که هوش مالی را در فرد به وجود می آورد. 

هوش مالی به ما قدرت می دهد تا تصمیمات مالی هوشمندانه بگیریم.  سواد مالی دانش و مهارت‌ های مورد نیاز برای مدیریت مؤثر پول را فراهم می ‌کند. گروبمن پیشنهاد می کند

 که برای شروع آموزش سواد مالی به کودکان، پول نقد را باید در دسترس کودکان قرار داد. این کار به آن ها کمک می کند تا با پول بهتر ارتباط برقرار کنند. هم چنین مهارت های پایه ریاضی و شمارش که بچه ها بعدا در مدرسه یاد می گیرند، در آن ها تقویت می شود. ارتباط کودک با پول باید ملموس باشد یعنی سکه و اسکناس را لمس کند و نه انتزاعی مانند دستگاههای خودپرداز و کارت های نقدی. همه ما به عنو

موثرترین راه های آموزش سواد مالی به کودکان

راه های بسیار خوبی برای آموزش سواد مالی به کودکان و هم چنین توسعه سواد مالی کودک وجود دارد. مثلا می توانید توضیح دهید که پول چگونه بدست می آید، یا آن ها را با خود به دستگاه خودپرداز ببرید  و کار کردن با کارت های اعتباری را آموزش دهید.

اینکه که کودکان بتوانند مسائل مالی خود را کنترل کنند و تصمیمات مالی درست بگیرند، بسیار اهمیت دارد. در ادامه بهترین راه های آموزش سواد مالی را معرفی می کنیم.

1. بازی هایی را انجام دهید که شامل موضوعات مالی می شوند

یکی از بهترین روش ها برای آموزش سواد مالی به کودکان این است که این کار را بدون این که فرزند شما متوجه شود، انجام دهید.

برای مثال در حین بازی کردن. زمانی که کودک شما بازی می کند، می توانید به طور غیر مستقیم سواد مالی را به او آموزش دهید.

اولویت بندی از دیگر راه های آموزش سواد مالی است. کنار فرزند خود بنشینید و از او بخواهید پنج خواسته (نیاز، وسیله مورد علاقه) را که می خواهد لیست کند. سپس از او بخواهید آن ها را از مهم ترین تا کمترین رتبه بندی کند. پس از ایجاد لیست، با فرزند خود در مورد راه های دستیابی به خواسته هایش صحبت کنید.

2. در حین خرید کردن، سواد مالی را آموزش دهید

کودک را با خود به خرید ببرید و تصمیم گیری برای خرید را به صورت عملی آموزش دهید. وقتی وارد فروشگاه می شوید، به فرزند خود بگویید که چقدر می خواهید هزینه کنید و اولویت های شما چیست.

به آن ها نشان دهید که چرا یک کالا را به دیگری ترجیح می دهید و مواردی مانند تخفیف و کوپن را توضیح دهید.

 به یاد داشته باشید، کودکان سواد مالی را از شما یاد خواهند گرفت. یاد دادن بودجه بندی به آنها مهم است، اما اگر ببینند که خودتان هم در عمل بودجه بندی دارید، بسیار تأثیرگذارتر است.

3. به منظور فراگیری سواد مالی به فرزند خود کمک خرجی و پاداش مالی بدهید

دادن پول به عنوان پاداش و یا خرجی به کودکان یکی از راه های مهم آموزش سواد مالی به آن ها است زیرا اولین تجربه کسب پول را کسب می کنند.

آن ها صرفه جویی دقیق و خطرات تصمیم گیری های اشتباه در هزینه را به عنوان بخشی از سواد مالی یاد می گیرند. کودکان همچنین قدر چیزهایی که می توانند با پول خود بخرند را می دانند. 

برای دادن کمک خرجی و پاداش به فرزندان خود به منظور یادگیری سواد مالی نباید سختگیر باشید. برای مثال برخی از والدین معادل سن کودک به او پاداش مالی می دهند.

 والدین دیگر کمک هزینه فرزندان خود را بر اساس کارهایی که در خانه انجام می دهند  مانند نظافت منزل، مرتب کردن اتاق، یا نگهداری از خواهر و برادرهای کوچک تر تعیین می کنند.

در مورد هر مبلغی که تصمیم می گیرید به فرزند خود بدهید، به خاطر داشته باشید هزینه ای که شما در بودجه خانواده خود در نظر می گیرید به یک هزینه عادی تبدیل می شود.

4. پول را تقسیم بندی کنید

در آموزش سواد مالی به کودک خود، تقسیم پول را به او یاد بدهید. برای این کار می توانید یک قلک بخرید و پول را به سه دسته هزینه، پس انداز و بخشش پول تقسیم می کند. به فرزند خود بیاموزید که هر دسته چیست و چگونه می توانند از پول در هر بخش استفاده کنند.

اگر می خواهید فرزند شما سواد مالی را به خوبی یاد بگیرید، سعی کنید الگوی خوبی برای او باشید. این که چقدر درآمد دارید، با اینکه پول خود را چگونه خرج می کنید  تفاوت دارد.

اگر می خواهید فرزندانتان عادت های صرفه جویی و پس انداز خوب را کسب کنند، باید ببیند شما

هوشمندانه هزینه می کنید و در انتخاب های خود صرفه جویی می کنید.

به طور خلاصه، به آنچه  که تبلیغ می کنید و آموزش می دهید عمل کنید و با ثبات باشید. آموزش سواد مالی شخصی به کودکان فرآیندی است که نیاز به زمان دارد.

اما اگر تلاش کنید و مرتب رفتارهای مالی صحیح را تکرار کنید، عادات خوبی در فرزند شما شکل می گیرد.

مولفه های سواد مالی

1.بهره آشنایی با بهره و نرخ سود بسیار اهمیت دارد. آشنایی با این بخش از سواد مالی به فرد کمک می کند تا در سرمایه گذاری های خود عاقلانه تر عمل کند. به عنوان مثال فرد می داند که باید از گرفتن وام بانکی با نرخ بهره بالا اجتناب کند.
2.بودجه بندی آشنایی با اصول بودجه بندی یکی از مهم ترین اجزای سواد مالی است زیرا تعیین می کند که پول کجا خرج شود. بودجه بندی به شما کمک می کند تا در ابتدای هر ماه برنامه ریزی کنید که چگونه می خواهید پول خود را خرج کنید.
3.مدیریت بدهی برای بسیاری افراد، بدهی بزرگترین مانع برای رسیدن به اهداف مالی آنها است. انواع خاصی از بدهی ها، از جمله کارت های اعتباری، وام های کوتاه مدت و سایر بدهی های با بهره بالا می توانند از نظر مالی فلج کننده باشند. از مهم ترین جنبه های سواد مالی این است که بیاموزید چگونه بدهی خود را پرداخت کنید. مثلا کدام بدهی را ابتدا باید پرداخت کنید و چگونه آن را تسویه کنید. بسته به شرایط، فرآیند پرداخت وام و کارت های اعتباری می تواند از چند ماه تا چند سال طول بکشد. بنابراین ممکن است خیلی زود خسته و دلسرد شد. اما یادگیری اصول مدیریت بدهی و ایجاد یک برنامه بخشی از سواد مالی است که می تواند تفاوت قابل توجهی در پرداخت بدهی و تسویه زودتر آن ایجاد کند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *