زمان مورد نیاز برای مطالعه : 16دقیقه |
آموزش رنگ به کودکان
بچه ها معمولا در طول سال های قبل از مدرسه رنگ ها را یاد می گیرد. توانایی برای معرفی رنگ ها یک نشانه و نقطه عطف در فرایند شناختی کودک در نظر گرفته می شود و اغلب بخشی از پیشرفت اولیه برای رشد و پذیرش تحصیلی است.
تشخیص رنگ ها و معرفی نام رنگ ها یک بخش مهم در رشد کودک است. معرفی اولیه رنگ ها به ایجاد پیوند شناختی بین نشانه های بصری و کلمات کمک می کند.
یادگیری رنگ ها به آن ها اجازه می دهد تا رنگ های بصری قابل توجهی مانند قرمز را به عنوان رمز خطر و به معنای توقف پشت چراغ راهنمایی تشخیص دهند.
رنگ آمیزی و نقاشی هر دو به بچه ها کمک می کند تا مهارت های حرکتی ظریف را بهبود بخشند، تمرکز ذهنی را تشویق می کند و خلاقیت را پرورش می دهد.
خود فرآیند رنگ آمیزی می تواند به رشد مهارت های حرکتی کودک شما کمک کند. یادگیری گرفتن مداد در دست به طور صحیح برای کنترل هنگام رنگ آمیزی به رشد ماهیچه های کوچک دست آن ها کمک می کند و همچنین به هماهنگی در گرفتن مداد و قدرت عضلانی مورد نیاز برای سایر فعالیت ها کمک می کند.
نکاتی در مورد آموزش رنگ ها به کودکان
کودکان باید قبل از اینکه بتوانند درک رنگها را به عنوان یک مفهوم شروع کنند، اطلاعاتی در مورد رنگ ها کسب کنند. کودکان توانایی درک این موضوع را ندارند که آبی روشن و تیره هر دو آبی هستند و هم چنین آن ها مهارتهای کلامی برای توضیح آن به شما را ندارند.
در کنار یادگیری اینکه هر رنگ چه نامیده می شود، آن ها باید یاد بگیرند هر رنگ چه چیزی را نشان می دهد. آموزش رنگ به کودکان معمولا آسان است. کودکان طبیعتا جذب رنگ های روشن می شوند و به همین دلیل است که اکثر اسباب بازی های مورد توجه کودکان کوچکتر، رنگ های روشن دارند.
در طول دوران قبل از مدرسه، کودکان میل طبیعی برای درک دنیای اطراف خود دارند. دنیایی که در آن زندگی می کنیم سرشار از رنگ های مختلف است و بنابراین هر روز موقعیت برای صحبت کردن در مورد رنگ ها به وجود می آید.
رنگها بر شیوه ی یادگیری ذهنی تاثیر می گذارد و باعث توسعه ی شناخت الگو، حافظه و جذب اطلاعات جدید می شوند. هم چنین شما را در موقعیت یابی، مقایسه، درک و یادآوری سریع تر اطلاعات راهنمایی می کند.
هنگامی که فرزند به یک سالگی رسید، متوجه خواهید شد که همانند اسفنج اطلاعات را جذب میکند. کودکان در این سن شروع به راه رفتن، صحبت کردن و استقلال بیشتری می کنند و مرحله کودکی مدت ها است از بین رفته است.
در حدود این سن زمانی است که می توانید شروع به معرفی رنگ ها به آنها کنید. برای کودک مهم است که شروع به شنیدن اغلب کلمات کند تا اینکه آن را به خاطر بسپارد.
حتی اگر احتمالاً تا حدود 18 ماهگی نمی توانند مفهوم رنگ ها را به طور کامل درک و حفظ کنند، ایده خوبی است که آموزش آن را زودتر شروع کنید. این زمانی است که یادگیری رنگ ها برای آن ها معنا پیدا می کند و دقیقا یادگیری نام اشیاء در حدود 1 سال برای آن ها معنی پیدا می کند.
رمز یادگیری رنگ ها توسط کودک شما ارتباط و تماس بیش از حد با رنگ ها است.
همانطور که در زیر در مورد آن صحبت خواهم کرد، شما می خواهید به آن ها فرصت های زیادی بدهید تا نام رنگ ها را از شما بشنود، نام رنگ ها را از شما بپرسند و اغلب آن ها را ببینند.
البته از آنجایی که آموزش شناخت رنگ به کودکان خیلی مهم است، ابزارهای مختلف وجود دارند که والدین می توان از آنها برای کمک کردن به کودکان در یادگیری رنگ استفاده کنند.
راهکارهایی جالب و کاربردی برای آموزش رنگ به کودکان
1.ساده شروع کنید
کودک نوپای خود را به یکباره با رنگ های زیاد آشنا نکنید. هر بار روی دو مورد تمرکز کنید و بعد از آشنا شدن با آن ها موارد بیشتری را اضافه کنید.
هر زمان که آن دو رنگ را دیدید، آنها را به کودک خود نشان دهید، اما هنوز هیچ رنگ دیگری را نام نبرید. به عنوان مثال، ابتدا رنگ قرمز و سبز را به کودک خود آموزش دهید. هر زمان که چیزی قرمز یا سبز دیدید، به آن اشاره کنید. در زمان های بازی فقط اشیاء قرمز و سبز به آنها بدهید.
آشکارا رنگ ها را نام ببرید و در مورد اشیاء قرمز و سبز صحبت کنید. از آن ها بخواهید فقط اشیایی را که قرمز یا سبز هستند مرتب کنند. وقتی با قرمز و سبز و تفاوت های این دو آشنا شدند، زرد را اضافه کنید. البته آن ها در حین بازی رنگ های دیگری را خواهند دید، اما واقعاً سعی کنید فقط در مورد چند رنگی که انتخاب می کنید صحبت کنید. نشان دادن انتخاب های کمتر به آن ها کمک می کند تا رنگ ها را راحت تر به خاطر بسپارند.
2.از اشیاء کوچک و رنگارنگ برای مرتب سازی استفاده کنید
اشیاء سرگرم کننده و ساده مثل اسلایم ها و پام پام ها برای یادگیری رنگ ها و شمارش بسیار عالی هستند. کودکان نوپا به دلیل نرمی این اشیاء کوچک را دوست دارند و از یادگیری با آنها هیجان زده خواهند شد. آنها را گروه بندی و بر اساس رنگ مرتب کنید.
3. تشخیص تضاد رنگ ها
بهتر است از رنگ هایی استفاده کنید که اصلا شبیه هم نیستند تا کودک نوپای خود را گیج نکنید. مواردی که رنگ های متضاد دارند هنگام یادگیری بیشتر مورد توجه کودکان هستند.
به عنوان مثال، اگر رنگ ها را در کنار هم آموزش می دهید، آبی و بنفش، قرمز و نارنجی، قرمز و صورتی و غیره را کنار هم قرار ندهید. رنگ هایی که به خوبی با تضاد جفت می شوند قرمز/سبز، آبی/زرد، بنفش/سبز و سیاه/سفید هستند. ترکیب های بیشتری هم برای استفاده وجود دارد.
همچنین، گاهی اوقات سایه های خاصی از یک رنگ ارتباط نزدیکی با هم دارند، مانند سبز مایل به زرد شبیه به زرد یا فیروزهای می تواند نزدیک تر به سبز یا آبی به نظر برسد. سعی کنید در هنگام آموزش از رنگ های اصلی استفاده کنید.
4. تطبیق رنگ (به عنوان مثال قرار دادن قطعه قرمز روی نقطه قرمز)
یکی از ساده ترین راه های یادگیری رنگ ها است. ممکن است ابتدا همراه با تشخیص و انتخاب رنگ ها هنگام درخواست آن ها اتفاق افتد (تکه قرمز را به شما می دهد وقتی می گویید قطعه قرمز را به من بده). در آخر نام گذاری رنگ ها می آید (اینکه بتوانید بگوید قرمز وقتی از شما پرسیده شد این چه رنگی است؟).
5 .پازل رنگ ها
پازل ها فعالیت بسیار خوبی برای توسعه زبان، شناخت و مهارت های حرکتی هستند. در کار با پازل رنگ ها، شما می توانید اسم هر رنگ را بگویید و فرزندتان آن قطعه را در جای خود قرار دهد، بنابراین او بارها و بارها رنگ را می شنود و می تواند اسم رنگ را با چیزی که می بیند تطابق دهد.
6.استفاده از اشیاء مشابه
درک مفهوم رنگ ها می تواند کمی سخت برای کودکان باشد زیرا کلمه ای است که عموما برای توصیف چیزی دیگر استفاده می شود. آن ها کلمات واقعی مانند توپ، ماشین، مامان، شیر و غیره را به راحتی یاد می گیرند.
همه مواردی که آنها می توانند ببینند یا نگه دارند و نام این اشیاء می تواند برای آن ها معنی داشته باشد.
برای اینکه آنها مفهوم رنگ ها را بهتر درک کنند، مطمئن شوید که از دو شیء یکسان برای اشاره به تفاوت رنگ ها استفاده می کنید. به عنوان مثال، یک ماشین قرمز و یک لوگوی آبی را به فرزندتان نشان ندهید، زیرا او فکر می کند که شما آن را متفاوت نامگذاری می کنید زیرا شی متفاوت است.
در عوض، از یک ماشین قرمز و یک ماشین آبی برای تشخیص تفاوت ها استفاده کنید.
7. هر چیزی را با یک رنگ نامگذاری کنید
این کار به کودکان کمک می کند تا به سرعت زبان و کلمات را یاد بگیرند. هر چیزی که آنها در دنیای روزانه می بینند یک رنگ دارد. مطمئن شوید که برچسب لغتی که به اشیاء می دهید با نام و رنگی که آنها میبینند تطابق دارد. وقتی شما معرفی رنگ ها را شروع می کنید، شما امکان دارد فقط بخواهید رنگ ها را همانطور که هستند نامگذاری کنید و کودکان با رنگ و نام شی گیج نمی شوند.
متعجب خواهید شد که چقدر سریع کودک این مفاهیم را درک می کند و می فهمید که آن ها شی را نامگذاری نمی کنند بلکه فقط رنگ را توصیف می کنند.
8. آموزش رنگ با ماژیک و مداد شمعی
رنگ آمیزی یک مهارت عالی برای کودکان برای توسعه مهارتهای حرکتی خوب و تصویری است. کودک شما می تواند از مداد شمعی برای خط خطی کردن روی کاغذ و اشاره و نامگذاری رنگ ها استفاده کند.
9. یادگیری از محیط اطراف آنها
بچه ها از محیط اطراف خود به بهترین نحو یاد می گیرند. می توانید به رنگ های مختلف در شرایط مختلف مثل موارد زیر اشاره کنید:
• وعده ای غذایی ( لوبیای سبز، ذرت زرد، گوجه قرمز)
• در طول لباس پوشیدن ( تیشرت آبی، شلوار مشکی)
• در طول بازی ( لوگوهای قرمز، توپ نارنجی)
• در پارک ( آسمان آبی، گل صورتی)
10. اثر انگشت
تجارب حسی که کودکان فعالانه لمس می کنند، می شنوند یا چیزها را بو می کنند یکی از بهترین راه های اموزش مفاهیم جدید به کودکان است. کودک شما دوست دارد با رنگ انگشتی روی کاغذ نقاشی کند و توانایی های هنری خود را نشان دهد.
با سه رنگ اصلی( آبی، قرمز، زرد) رنگ انگشتی، شما می توانید آن ها را ترکیب کنید تا زمانی که شما رنگ های فرعی( سبز، بنفش، نارنجی) درست کنند.
وقتی کودک شما با رنگ انگشتی روی کاغذ می کشد با او در مورد رنگ هایی که استفاده می کند صحبت کنید و از آن ها بپرسید چه رنگی روی دستش و کاغذ است.
شما می توانید رنگ انگشتی خود را به سرعت در خانه درست کنید که برای کودک شما مطمئن و حتی خوراکی است.
مواد لازم برای ساخت رنگ انگشتی خانگی
آرد: نصف پیمانه
نمک: به مقدار کم
آب: 1 لیوان
رنگ خوراکی: به میزان دلخواه
البته می توانید نسبت آرد و آب را بیشتر کنید تا خمیر بیشتری درست کنید.
نحوه ساخت رنگ انگشتی
1.در ابتدا آرد و آب سرد را داخل یک قابلمه بریزید.
2.قابلمه را روی شعله متوسط اجاق گاز قرار داده و مواد داخل آن را هم بزنید تا زمانی که مانند خمیر شود.
3.وقتی دیدید که خمیر از قابلمه جدا می شود، قابلمه را از روی شعله اجاق بردارید.
4.کمی نمک به خمیر اضافه کنید.
5.می توانید با افزودن آب بیشتر خمیر را نرم تر و رقیق تر کنید.
6.خمیر را در ظرف های جداگانه بریزید تا بتوانید رنگ های متنوعی درست کنید.
7.رنگ خوراکی را به خمیر اضافه کنید و مخلوط کنید.
8.می توانید خمیر را داخل ظروف دردار بریزید و داخل فریزر نگهداری کنید.
11.آهنگ و ویدئو
کودکان نوپا و نوزادان عاشق شنیدن موسیقی هستند. خواه آهنگ هایی که از بلندگو پخش می شوند یا آواز خواندن مادر، به سمت آن کشیده می شوند. استفاده از آهنگ ها (مخصوصاً با تصاویر بصری) یک راه عالی برای آموزش مفاهیم جدید به فرزندتان است.
قرار دادن کلمات در موسیقی کمک می کند تا چیزها بهتر در مغز آن ها ذخیره شود و شانس بیشتری برای یادگیری این مهارت به آنها می دهد ، شما همچنین می توانید آهنگ ها و ملودی های خود را بسازید تا همانطور که رنگ ها را به آن ها نشان می دهید آواز بخوانید.حتی فقط گفتن رنگ ها اما با ریتم به کودک شما کمک می کند تا رنگ ها را راحت تر به خاطر بسپارد.
یادگیری در مورد رنگها از طریق کتاب های کودکان
کتاب های متعددی برای آموزش رنگ به کودکان وجود دارد. کتاب هایی مثل زرافه کوچولو، سری کتابهای رنگ آمیزی کودکان، کتاب رنگ آمیزی موش ریزه میزه دارای ذهنیت بسیار آموزشی هستند.کتابهای کودکان مانند اسباب بازیهایی که برای کودکان تهیه می شود، فرصتی طبیعی هستند که نه تنها تفاوت های بین رنگ ها را به کودکان یاد میدهند بلکه ارتباط بین کلمات نوشته شده و رنگ هایی را نشان می دهند.
بهترین کتاب برای آموزش رنگ، کتابی است که علاقه کودک را با یک داستان عالی و تصاویر رنگارنگ ترکیب می کند و تجربه خواندن را کاملاً لذت بخش می کند.
بازی هایی که رنگ را به کودکان می آموزد
در کنار کتاب ها، بسیاری از بازی ها تا حدی از رنگ برای جذاب تر کردن کتاب برای کودکان استفاده می کنند و در عین حال به آن ها در مورد رنگ آموزش می دهند.
بازی ماشین و رنگ برای آموزش رنگ به کودکان
بازی ماشین و رنگ یک بازی کمکی برای آموزش اسامی رنگ ها به کودکان است. این بازی مناسب کودکان یک تا سه ساله است.
وسایل لازم برای بازی:
- چند عدد ماشین
- رنگ
- کاغذ بزرگ
- چسب
ابتدا کاغذ را روی میز یا زمین بچسبانید تا در هنگام بازی کودک حرکت نکند. در دو سمت کاغذ از هر رنگی مقداری بریزید. میتوانید از رنگ های آبی و قرمز و زرد و سبز استفاده کنید.ماشین های اسباب بازی با همان رنگ به کودکتان بدهید و از او بخواهید ماشین را از یک سمت کاغذ به رنگ مورد نظر سمت دیگر کاغذ هدایت کند.سعی کنید رنگ های مشترک رو به روی هم نباشند تا کودک ترکیب رنگ ها با یکدیگر را نیز ببینید.
این بازی را چندین بار تکرار کنید. در دفعات اول اسامی رنگ های اصلی را به کودک یاد دهید و از او بخواهید این نام ها را تکرار کند.
در دفعات بعدی با او درباره ترکیب رنگ ها صحبت کنید مثلا با اشاره به کاغذ به او نشان دهید که ترکیب رنگ زرد و قرمز، نارنجی می شود.
این بازی نه تنها به آموزش رنگ ها کمک می کند بلکه به هماهنگی دست و چشم و تطابق رنگ های مشابه کمک می کند.
بازی تشخیص رنگ های مشابه
در این بازی می خواهیم اجسام هم رنگ را به کودک یاد دهیم و اسامی رنگ ها را با او تمرین می کنیم. این بازی برای سن 1 تا 3 سال مناسب است. برای این بازی می توانید از هر جسم رنگی مانند لباس های کودک، اسباب بازی های او مانند لگو همچنین خوراکی هایی مانند اسمارتیز یا پاستیل استفاده کنید.
- چند ظرف با رنگ های مختلف در برابر کودک بگذارید.
- از او بخواهید اجسام قرمز، آبی، زرد و ….. را در ظرف های جداگانه قرار دهد.
- در حین بازی با او صحبت کنید و درباره رنگ ها و نام آن ها بحث کنید مثلا از او بپرسید آبی مثل چی؟ سپس با کمک هم اجسام آبی را نام ببرید مانند آسمان، دریا، ماشین آبی و…
- در این بازی کودک هم رنگ ها را یاد گرفته و هم هماهنگی میان چشم و دست کودک تمرین می شود.
یادگیری کودکان با فلش کارت های آموزش رنگ
فلش کارت های آموزش رنگ بر روی زمینه های مختلفی از جمله تمرکز روی رنگ تا معرفی کلمات همراه با رنگ به عنوان مهارتهای پیش از خواندن کار می کنند.
اغلب فلش کارت های رنگ از اشکال استفاده می کنند و مهارتهای شمارش اصلی را همراه با شناخت رنگ یاد می دهند. انواع مختلفی از فلش کارتها برای آموزش رنگ به کودکان وجود دارند. آنها را می توان مستقیما از منابع آنلاین خرید، دانلود و پرینت گرفت.
آموزش رنگ ها به صورت آنلاین
در حالی که بسیاری از ابزارهای مورد استفاده برای آموزش رنگ ها به کودکان کلاسیک هستند، اینترنت و بازی های آنلاین نیز فرصت های بسیار خوبی را برای کودکان فراهم کرده اند تا در مورد رنگ ها بیاموزند. برخی از ابزارهای آموزش رنگ آنلاین بر مهارت های رنگی خاص مانند تشخیص رنگ، تطبیق و تمرکز رنگ کار می کنند و ممکن است نیاز باشد کودک توانایی خواندن داشته باشد.
بدون دیدگاه