زمان مورد نیاز برای مطالعه : 10دقیقه |
اهمیت برنامه ریزی درسی صحیح برای کودکان و نحوه ی اجرای آن
برنامه ریزی درسی تحصیلی، یکی از مهم ترین راه های مدیریت زمان و افزایش مسئولیت پذیری در دانش آموزان به خصوص در کودکان است. برنامه ریزی درسی تاثیر مستقیم روی پیشرفت تحصیلی دانش آموزان هم در مقطع تحصیلی فعلی و هم مقاطع تحصیلی بالاتر دارد.
نکته ای که باید بسیار مورد توجه قرارداد، داشتن برنامه ریزی از مقطع ابتدایی است. کودکان باید با برنامه ریزی درسی آشنا شوند و هم چنین مقید به اجرای آن باشند. حتی در مقاطع تحصیلی بالاتر و با نزدیک شدن به کنکور، داشتن برنامه ریزی درسی اهمیت بیشتری پیدا می کند. برنامه ریزی درسی رابطه ی مستقیمی با پیشرفت تحصیلی بچه ها دارد.
طبق تحقیقات متعدد صورت گرفته، دانش آموزانی که طبق برنامه ریزی درسی درس می خوانند، سطح علمی بالاتر و شانس بیشتری برای موفقیت هم از لحاظ تحصیلی و هم شغلی در آینده خواهند داشت. نحوه صحیح برنامه ریزی درسی برای دانش آموزان دبستانی به خصوص در سنین 10 تا 12 سالگی از اهمیت زیادی برخوردار است.
یک برنامه درسی غیر استاندارد و نامناسب می تواند تاثیرات منفی روی دانش آموزان داشته باشد و حتی ممکن است علاقه و اشتیاق به درس خواندن را از بین ببرد.
داشتن یک برنامه درسی استاندارد و اصولی در دوره ی ابتدائی باعث می شود که دانش آموز در مقطع متوسطه به لحاظ تحصیلی بسیار موفق باشد و اعتماد به نفس بالایی پیدا کند. این اعتماد به نفس در کنار معلومات و دانش بالا زمینه ی تحصیل در رشته های خوب در دانشگاه های معتبر را برای او فراهم می کند.
دانلود نمونه برنامه ریزی درسی
برنامه ریزی برای دانش آموزان ابتدایی در ظاهر کاری ساده و راحت است. اما اینگونه نیست زیرا اگر برنامه ریزی درستی به درستی انجام نشود، به راحتی نیز قابل اجرا نیست و برای دانش آموزان خسته کننده و بی تاثیر خواهد بود.
در این مقاله قصد داریم نکات مهمی که باید در برنامه ریزی درسی به آن ها توجه کرد تا بتوانید یک برنامه درسی استاندارد و موفق را تهیه کرد، برای شما به طور کامل توضیح دهیم.
نکات مهم در برنامه ریزی برای دانش آموزان دبستانی
برنامه ریزی درسی باید واقعی باشد :
منظور از واقعی بودن این است که برنامه ریزی درسی باید بر اساس توانایی ها و امکانات کودک باشد. در غیر اینصورت برنامه درسی برای کودک سنگین و فشرده خواهد بود و نمی تواند آن را اجرا کند. عدم توانایی در اجرای برنامه درسی اعتماد به نفس کودک را بسیار کاهش می دهد و حتی ممکن است انگیزه ی خود برای درس خواندن را از دست بدهد.
برنامه ریزی درسی باید به صورت روزانه یا هفتگی باشد :
بهتر است برنامه ریزی درسی به صورت روزانه یا هفتگی باشد. در اینصورت اگر تغییراتی در شرایط به وجود آید، به راحتی می توان برنامه را نسبت به شرایط موجود تغییر داد و یا اصلاح کرد.
برنامه ریزی درسی باید انعطاف پذیر باشد :
برنامه درسی نباید غیر قابل تغییر و سخت باشد. اگر کودک نتواند به خوبی و در زمان تعیین شده با برنامه پیش برود، باید زمانی برای جبران این عقب افتادگی باشد.
دانش آموز نباید احساس کند که فرصتی برای رسیدن به برنامه ی کلاس و هم کلاسی های خود ندارد. زیرا اینگونه نسبت به درس خواندن دلسرد می شود و روحیه ی خود را از دست می دهد.
ساعات مطالعه باید به صورت تدریجی زیاد شوند
اگر قصد دارید ساعات مطالعه را جهت پیشرفت تحصیلی افزایش دهید، حتما این کار را به صورت تدریجی انجام دهید.
با این کار دانش آموز عادت مطالعه در مدت زمان بیشتر می کند و فشار فیزیکی و روانی زیادی به او وارد نمی شود. اگر ساعات مطالعه به یکباره و به طور چشمگیری افزایش داده شوند، دانش آموز ممکن است به لحاظ فیزیکی و روحی نتواند تحمل کند و نسبت به تحصیل دلسرد و خسته شود.
در نظر گرفتن زمان استراحت به اندازه مناسب در برنامه درسی
برای دانش آموزان دبستانی بهتر است پس از 45 تا 60 دقیقه درس خواندن، زمانی را برای استراحت به آن ها بدهید. استراحت کردن خستگی را از ذهن و جسم دانش آموز بیرون می برد و انرژی بیشتری برای یادگیری پیدا می کند.
طبق گزارشات انجام شده، 15 تا 20دقیقه استراحت کیفیت مطالعه و تمرکز دانشآموز را افزایش می دهد.
دروس حفظی و تحلیلی را در کنار یکدیگر قرار دهید
قرار دادن دروس تحلیلی پشت سر هم ذهن دانش آموز را خسته می کند. بهتر است دروس حفظی و تحلیلی در کنار هم ارائه شوند.
برای مثال اگر قرار است دانش آموز به مدت یک ساعت ریاضی که یک درس تحلیلی است تمرین کند، بهتر است درس بعدی او را فارسی قرار دهید. با این کار بخش تحلیلی ذهن دانش آموز مقداری استراحت می کند و نکات تمرین شده در ذهن او تثبیت می شود.
به علایق دانش آموز توجه کنید
یکی از موارد مهمی که در برنامه ریزی درسی باید به آن حتما توجه کرد، علاقه دانش آموز است. توجه به علاقه ی دانش آموز، برنامه درسی را برای او لذت بخش می کند و در نتیجه تمایل بیشتری به اجرا دقیق و کامل آن پیدا می کند.
برای مثال اگر دانش آموز علاقه زیادی به والیبال یا بازی های کامپیوتری از خود نشان می دهد، می توانید زمان مشخصی را اختصاص به انجام این فعالیت ها بدهید.
توانایی و سبک زندگی هر فرد را در نظر بگیرید
سبک زندگی و خانواده ی دانش آموزان با هم بسیار متفاوت است. این سبک زندگی تاثیر مستقیم بر جسم و روح دانش آموز دارد برای مثال بعضی از دانش آموزان در ابتدای صبح بسیار سرحال و آماده برای یادگیری هستند و می توانند به راحتی بر موضوع درسی تمرکز کنند.
در حالیکه برخی دیگر در ابتدای روز کمی کسل و بی حوصله هستند و نیاز به گذشت زمان دارند تا بتوانند روی یادگیری تمرکز کنند.
بنابراین در برنامه ریزی درسی به تمرکز و توجه دانش آموز در طول روز توجه کنید تا بتوانید بازخورد خوبی از دانش آموز خود دریافت کنید.
طراحی برنامه به صورت فردی باشد
برای اینکه دانش آموزان عملکرد بهتری داشته باشند، بهتر است که برنامه درسی به صوت فردی باشد. زیرا دانش آموزان روحیات فردی متفاوتی دارند و همینطور مشکلات درسی و یادگیری آن ها با هم فرق دارد.
نظم و ترتیب صحیح دروس در برنامه ریزی درسی
قبل از اینکه برنامه ریزی درسی را برای دانشآموزان دبستانی آغاز کنید، بهتر است مشخص کنید که در چه درس هایی ضعیف است، به کدام دروس علاقه دارد و در چه درس هایی مهارت کافی دارد.
بهترین نظم و ترتیب برای چیدمان دروس این است که ابتدا دروس آسان و مورد علاقه ی او را قرار دهید. این روش ذهن دانش آموز را برای دروس سخت تر آماده می کند و به او انگیزه بیشتری برای یادگیری خواهد داد.
ضرورت و فواید برنامه ریزی درسی برای دانش آموزان
1- برنامه ریزی درسی تمرکز دانش آموز را افزایش می دهد. به شرطی که با فرآیند ذهنی بچه ها مطابقت داشته باشد و پراکندگی نداشته باشد.
2- اگر منظم و منطقی باشد، به درس خواندن دانش آموز نظم می دهد.
3- یک برنامه درسی منظم و استاندارد علاقه ی دانش آموز به درس خواندن زیاد می شود.
4- به مطالعه کردن کم کم علاقه پیدا می کنند و دوست دارند بیش تر مطالعه کنند.
5-با داشتن یک برنامه درسی منظم، زمان آن ها نیز تنظیم می شود و در وقت خود صرفه جویی می کنند.
6-نسبت به تحصیلات خود در آینده چشم انداز پیدا می کنند.
7- برنامه درسی صحیح باعث مطالعه ی بیشتر و در نتیجه تقویت حافظه ی دانش آموز می شود و احساس می کند که باهوش است.
8- اعتماد به نفس در آن ها تقویت می شود.
9- یاد می گیرند که وظایف خود را اولویت بندی کنند و همه کارهایشان را به خوبی انجام دهند.
10-معمولا بعد از یک هفته از برنامه ریزی و اجرای آن، موانع یادگیری آن ها مشخص می شود.
11- اهداف کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت برای خود تعیین می کنند.
با توجه به موارد فوق سعی کنید برای دانش آموزان حتما برنامه ریزی درسی در نظر بگیرید و آن را طبق اصول ارائه شده طراحی کنید. یه برنامه درسی خوب ضامن موفقیت تحصیلی کودک در آینده و در مقاطع تحصیلی بالاتر است.
بدون دیدگاه