زمان مورد نیاز برای مطالعه : 18دقیقه |

اهمیت عزت نفس در کودکان

عزت نفس چیست؟

عزت نفس یا حرمت نفس نظر شما نسبت به خودتان است.

افراد با عزت نفس بالا خودشان را دوست دارند و برای موفقیت هایشان ارزش قائل هستند. در حالی که همه افراد گاهی اوقات اعتماد به نفس ندارند، افرادی که عزت نفس پایینی دارند بیشتر اوقات از خود ناراضی یا ناراحت هستند.

عزت نفس احساس کلی فرد از ارزش یا احترام خود است. اساساً به معنای معیاری است که شخص با آن خود را تأیید می کند یا برای خود ارزش قائل است. موریس روزنبرگ عزت نفس را به عنوان نگرش مطلوب یا نامطلوب یک فرد نسبت به خود توصیف کرد.

افرادی که عزت نفس بالایی دارند نمرات بهتری می گیرند، کمتر افسرده می شوند، استرس کمتری احساس می کنند و حتی ممکن است بیشتر از کسانی که به خود نگاه منفی دارند بیشتر عمر کنند.

محققان همچنین دریافتند که عزت نفس بالا با ابتکار عمل و فعالیت بیشتر مرتبط است. افراد با عزت نفس بالا فقط کارهای بیشتری انجام می دهند .

چرا عزت نفس مهم است؟

عزت نفس در زندگی بسیار حیاتی است زیرا یکی از عوامل تعیین کننده موفقیت یا شکست است. عزت نفس بسیار مهم است زیرا بر انتخاب های زندگی افراد تأثیر می گذارد. نقش مهمی در انگیزه فرد در زندگی دارد. داشتن عزت نفس بالا می تواند به شما کمک کند تا با نگرش و دیدگاه مثبت در زندگی حرکت کنید.

از سوی دیگر، داشتن عزت نفس پایین ممکن است شما را از دستیابی به اهدافتان باز دارد و شما را از به حداکثر رساندن پتانسیل خود باز دارد.

زیرا همیشه با این تصور که به اندازه کافی خوب نیستید یا آن چیزی را که برای موفقیت هم در مدرسه و هم در کار لازم است ندارید، در مسیر زندگی حرکت می کنید. عزت نفس برای سلامت روان نیز بسیار مهم است.

عوامل مختلفی بر عزت نفس ما تأثیر می گذارند مانند: ژنتیک، شخصیت، تجربیات زندگی، افکار، سن، سلامتی، مقایسه خود با دیگران، شرایط اجتماعی و واکنش دیگران.

ایجاد عزت نفس در کودکان یک فرآیند مداوم است و در اوایل کودکی شروع می شود . به ‌عنوان والدین ما وظیفه داریم کودکان خود را تعریف و تمجید کنیم و همیشه به آن ها گوش دهیم.

فرزندتان باید بدانند که شما هرگز عشق و حمایت خود را پس نخواهید گرفت.

شما می توانید با آگاه کردن فرزندتان از این که چقدر خوب عمل کرده و چقدر به آن ها افتخار می کنید، به تقویت عزت نفس او کمک کنید.

فقط نگویید که به آن ها افتخار میکنید بلکه از کلمات توصیفی استفاده کنید تا بدانند که چرا شما از آن ها راضی هستید . حتی اگر از صحبت کردن با شما خجالت میکشند ، اما باید بدانند که شما کنارشان هستید تا گوش دهید و حمایت کنید.

عزت نفس به طرق مختلف بر فرزند شما تأثیر می گذارد. به عنوان مثال، عزت نفس بر نگرش، سطح انرژی و پاسخ او به فشار همسالان، توانایی آن ها برای یادگیری، رشد و خلاقیت، ارتباط با دیگران، انتخاب های سالم، حل مشکل، و رسیدن به اهداف تأثیر می گذارد.

اعتماد به نفس دانش ‌آموزان را قادر می ‌سازد تا به راحتی با شکست‌ ها کنار بیایند. کودکان تاب ‌آور به‌ جای اینکه در اثر شکست فلج شوند، سریع بلند می‌شوند. آن ها از اشتباهات خود درس می‌گیرند و دوباره تلاش می‌کنند. آن ها می پذیرند که شکست بخشی از زندگی است و در نتیجه شانس بیشتری می گیرند – که باعث می شود بعداً در زندگی موفق تر شوند.

اگر احساس می کنید فرزند شما از عزت نفس پایین برخوردار است فکر کنید که چه چیزهایی بر عزت نفس او تاثیر گذاشته است.

  • آیا اخیراً آسیب خانوادگی رخ داده است؟
  • آیا ممکن است فرزند شما در مدرسه مشکلاتی مانند قلدری و غیره داشته باشد؟

اگر همچنان نگران هستید با معلم کودک صحبت کنید زیرا همیشه باز نگه داشتن خطوط ارتباطی با مدرسه مفید است و آنها ممکن است بتوانند مشکلاتی را در مدرسه مشخص کنند.

شما به عنوان والدین، نقش مهمی در حصول اطمینان از اینکه فرزندانتان احساس عزت نفس و امنیت دارد، ایفا می کنید. نحوه برخورد شما با شکست و ناراحتی بدون شک در فرزندان شما نیز منعکس خواهد شد. کودکان باید درک کنند که شکست جزئی از زندگی است و همیشه طبق برنامه پیش نمی رود.

همه ما اشتباه می کنیم، هیچ کس کامل نیست، بنابراین اگر به فرزندتان نشان دهید که می توانید اشتباهتان را جبران کنید و دوباره شروع کنید، نمونه ی خوبی خواهد بود و به او کمک می کند تا بفهمد که ما می توانیم از اشتباهات درس بگیریم و پیشرفت کنیم.

تفاوت بین اعتماد به نفس و عزت چیست؟

عزت نفس به این اشاره دارد که آیا برای خود ارزش قائل هستید یا خیر. عزت نفس شما در نتیجه تجارب زندگی و تعامل با افراد دیگر رشد می کند و تغییر می کند. اعتماد به نفس اعتقاد شما به خود و توانایی هایتان است. این می تواند بسته به شرایط تغییر کند

اعتماد به نفس معیاری برای سنجش ایمان به توانایی های خود است اما عزت نفس به احساس ما از خودمان ارتباط دارد . شامل افکار و احساسات می شود و بر نحوه درک ما از دیگران و تعامل با جهان تأثیر می گذارد. وقتی کودکان عزت نفس سالمی دارند، تمایل به اعتماد به نفس دارند.

اعتماد به نفس میزان اطمینان شما به توانایی یا مهارت های خود است . عزت نفس به احساسی که نسبت به خود دارید مربوط می شود.

می توان اعتماد به نفس داشت و در عین حال عزت نفس پایینی داشت.

انواع عزت نفس

سه نوع عزت نفس وجود دارد.

عزت نفس بیش از حد، عزت نفس پایین و عزت نفس بالا

عزت نفس پایین: افرادی که عزت نفس پایینی دارند، خود را پایین تر از حد متوسط می دانند . خود را باور ندارند، به توانایی های خود اعتماد ندارند و برای خود ارزشی قائل نیستند.

عزت نفس پایین می تواند روی بسیاری از چیزها در زندگی فرد تأثیر بگذارد . برخی از اثرات عزت نفس پایین عبارتند از: روابط ضعیف، اعتیاد، افسردگی و اضطراب.

  • روابط ضعیف: عزت نفس پایین باعث شکل گرفتن روابط ضعیف می شود زیرا فرد به خود شک و تردید دارد و باور دارد که لیاقت هیچ چیز با ارزشی را ندارد و برای راضی کردن افراد نامناسب تلاش های غیر قابل باوری انجام می دهد.
  • اعتیاد: افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند، بیشتر تمایل به استفاده از مواد مخدر دارند تا از احساس منفی که نسبت به خود دارند، کم کنند. آنها استفاده از مواد مخدر یا الکل را به عنوان یک راه فرار و در نتیجه خود را در معرض اثرات مخرب می دانند.
  • افسردگی و اضطراب: عزت نفس پایین نیز باعث افسردگی و اضطراب می شود که احساس غم و اندوه و نگرانی یا ترس را به همراه دارد. عزت نفس پایین اعتماد به نفس را کاهش داده و در نتیجه اضطراب و غمگینی شدید به وجود می آید.

عزت نفس بالا: افراد با عزت نفس بالا خودشان را آنگونه که هستند می پذیرند و دوست دارند. اینگونه افراد به خود و توانایی های خود ایمان داشته و مطمئن هستند که هر چالشی که پیش بیاید، قادر خواهند بود بر آن غلبه کنند.

برخی از مزایای عزت نفس بالا عبارتند از:

بتوانید خودتان باشید بدون ترس از قضاوت شدن

آمادگی برای پذیرش چالش های جدید

تایید دیگران اهمیتی ندارد

آمادگی برای یادگیری چیزهای جدید

پذیرش انتقاد اصلاح کننده

افرادی که عزت نفس بالایی دارند، ابتکارات و احساسات خوشایند بیشتری دارند و از بودن در کنارشان لذت بیشتری می برند.

عزت نفس بیش از حد: افراد دارای عزت نفس بیش از حد تمایل دارند خود را بهتر از سایر افراد تصور کنند و همیشه آماده اند تا دیگران را دست کم بگیرند . این نوع عزت نفس بسیار منفی است زیرا از ایجاد روابط معنادار و سالم توسط جلوگیری می کند.

آن‌ ها همیشه می ‌خواهند جلوتر باشند و اغلب اوقات بدشان نمی ‌آید که برای رسیدن به موفقیتی که می‌ خواهند به مردم صدمه بزنند، واین کار باعث خوشحالی آن ها می شود. 

افراد با عزت نفس بیش از حد توانایی گوش دادن به دیگران را ندارند. بلکه دائماً دیگران را سرزنش می کنند و آن ها را کم ارزش می دانند و همچنین رفتاری خصمانه نسبت به دیگران اتخاذ می کنند.

آن ها همیشه برای پنهان کردن بی کفایتی خود آماده بلف زدن هستند و ترس زیادی از طرد شدن و شکست دارند. چنین افرادی می توانند تغییر کنند، اما باید با پذیرش کمبودهایشان شروع شود. آن ها باید بدانند که انسان هایی هستند که مستعد شکست و اشتباه هستند.

کودکان دارای عزت نفس:

به طور کلی، عزت نفس یکی از عوامل تعیین کننده تعالی در زندگی است. گاهی اوقات به راحتی می توان متوجه شد که چه زمانی به نظر می رسد بچه ها نسبت به خودشان احساس خوبی دارند و چه زمانی اینطور نیست. ما اغلب این ایده احساس خوب در مورد خود را به عنوان “عزت نفس” توصیف می کنیم.

مشخصات کودکان با عزت نفس بالا

مشخصات کودکان با عزت نفس بالا:

• احساس دوست داشتن و پذیرفته شدن دارند
• احساس اطمینان می کنند
• از کاری که می توانند انجام دهند احساس غرور می کنند
• در مورد خود چیزهای خوبی تصور می کنند
• خود را باور دارند
مشخصات کودکان با عزت نفس پایین:
• از خود انتقاد می کنند و به خودشان سخت می گیرند
• احساس می کنند که به خوبی بچه های دیگر نیستند
• به زمان هایی که شکست می خورند فکر می کنند و نه زمانی که موفق می شوند
• عدم اعتماد به نفس
• شک دارند که می توانند کارها را به خوبی انجام دهند

چرا عزت نفس در کودکان مهم است

کودکانی که احساس خوبی نسبت به خود دارند، اعتماد به نفس کافی برای امتحان کردن چیزهای جدید دارند. آن ها به احتمال زیاد بهترین تلاش خود را می کنند. آن ها به خاطر کاری که می توانند انجام دهند احساس غرور می کنند.
عزت نفس به کودکان کمک می کند تا با اشتباهات کنار بیایند. این به بچه ها کمک می کند تا دوباره تلاش کنند، حتی اگر در ابتدا شکست بخورند. در نتیجه، عزت نفس به بچه ها کمک می کند در مدرسه، خانه و با دوستان بهتر عمل کنند.
کودکانی که عزت نفس پایینی دارند، نسبت به خود مطمئن نیستند. 

اگر فکر کنند که دیگران آن ها را نمی پذیرند، احتمالا به جمع نمی پیوندند. اینگونه کودکان به دیگران اجازه می دهند با آن ها بد رفتاری کنند.
این بچه ها به سختی می توانند از خود دفاع کنند. بچه ها با عزت به نفس پایین به راحتی تسلیم می شوند یا اصلاً تلاش نمی کنند. بچه ‌هایی که عزت نفس پایینی دارند، وقتی اشتباه می‌ کنند یا شکست می‌خورند، به سختی می ‌توانند با شکست کنار بیایند. در نتیجه ممکن است آن ‌طور که می ‌توانند خوب عمل نکنند.

عزت نفس چگونه رشد می کند

عزت نفس می تواند از همان دوران کودکی شروع شود. در طول زمان به آرامی توسعه می یابد. عزت نفس می تواند فقط به این دلیل شکل بگیرد که کودک احساس امنیت، دوست داشتن و پذیرش می کند. عزت نفس می تواند زمانی شکل بگیرد که کودک توجه مثبت و مراقبت محبت آمیز را دریافت کند.

با تبدیل شدن نوزادان به کودکان نوپا و خردسال، می توانند برخی کارها را به تنهایی انجام دهند. وقتی می توانند از مهارت های جدید خود استفاده کنند، احساس خوبی نسبت به خود دارند. عزت نفس آن ها زمانی رشد می کند که والدین به آن ها توجه کنند، به کودک اجازه دهند تلاش کند، لبخند بزند و نشان دهد که به خود افتخار می کند.

همانطور که بچه ها رشد می کنند، عزت نفس نیز می تواند رشد کند. هر زمانی که بچه ها چیزهایی را امتحان می کنند، کارها را انجام می دهند و چیزهایی یاد می گیرند، می تواند فرصتی برای رشد عزت نفس باشد. عزت نفس ممکن است زمانی اتفاق بیفتد که بچه ها:
• به سوی یک هدف پیشرفت کنند
• چیزهایی را در مدرسه یاد بگیرند
• دوست پیدا کنند و کنار بیایید
• مهارت ها را بیاموزند – موسیقی، ورزش، هنر، آشپزی، مهارت های فنی
• فعالیت های مورد علاقه را تمرین کنند
• کمک کنند، ببخشند یا مهربان باشند
• برای رفتارهای خوب تحسین شوند
• در چیزی سخت تلاش کنند
• کارهایی را انجام دهند که در آن ها خوب هستند و از آن ها لذت می برند
• احساس درک و پذیرفته شدن کنند
• جایزه یا نمره خوبی بابت کار خوبی که انجام داده اند دریافت کنند
• وقتی بچه ها عزت نفس دارند، احساس اعتماد به نفس، توانمندی و پذیرفته شدن می کنند.
چگونه والدین می توانند عزت نفس را در فرزندان خود به وجود آورند
هر کودکی متفاوت است. عزت نفس ممکن است برای برخی از بچه ها آسان تر از دیگران باشد. برخی از بچه ها با چیزهایی روبرو می شوند که می تواند عزت نفس آن ها را کاهش دهد. اما حتی اگر عزت نفس کودک پایین باشد، می توان آن را بالا برد.

در اینجا کارهایی وجود دارد که والدین می توانند انجام دهند تا به بچه ها کمک کنند احساس خوبی نسبت به خودشان داشته باشند:
به فرزندتان کمک کنید تا انجام کارها را بیاموزد. در هر سنی، چیزهای جدیدی برای کودکان وجود دارد که باید یاد بگیرند. حتی در دوران کودکی، یادگیری گرفتن فنجان یا برداشتن اولین قدم ها باعث ایجاد حس تسلط و لذت می شود.
همانطور که کودک شما رشد می کند، چیزهایی مانند یادگیری لباس پوشیدن، خواندن یا دوچرخه سواری، شانسی برای افزایش عزت نفس هستند.

وقتی به بچه ها یاد می دهید که چگونه کارها را انجام دهند، ابتدا نحوه انجام کار را نشان دهید و اینگونه به آنها کمک کنید. سپس اجازه دهید هر کاری که می توانند انجام دهند، حتی اگر اشتباه کنند. مطمئن شوید که فرزند شما فرصتی برای یادگیری، تلاش و احساس غرور دارد. چالش های جدید را خیلی آسان یا خیلی سخت نکنید.

فرزندتان را تحسین کنید، اما این کار را عاقلانه انجام دهید. البته خوب است که از بچه ها تعریف کنیم. تمجید شما راهی برای نشان دادن افتخار شماست. اما برخی از راه‌ های تمجید از بچه ‌ها در واقع می‌ تواند نتیجه معکوس داشته باشد.
در اینجا نحوه انجام صحیح تحسین را به ما می گوییم:
• زیاد تعریف نکنید. ستایشی که احساس نمی شود به دست آمده باشد، درست نیست. به عنوان مثال، به یک کودک بگویید که یک بازی عالی انجام داده است، در حالی که می داند اینگونه نیست. بهتر است بگویید: “می دانم که بهترین بازی شما نبود، اما همه ما روزهای شکست داریم. من به شما افتخار می کنم که تسلیم نشدید.” به او اعتماد به نفس دهید: “فردا، شما دوباره بازی خواهی کرد.”
• تلاش را تحسین کنید. از تمرکز تحسین کردن فقط بر روی نتایج (مانند اول بودن) یا ویژگی های ثابت (مانند باهوش یا ورزشکار بودن) خودداری کنید.

در عوض، بیشتر تحسین خود را برای تلاش، پیشرفت و انگیزش او نشان دهید. به عنوان مثال: “شما سخت روی آن پروژه کار می کنید”، “شما در تمرین املا هر روز بهتر و بهتر می شوید” یا، “من به شما افتخار می کنم که پیانو تمرین می کنید – شما واقعاً پشتکار داری.” 

با این نوع تحسین، بچه ها تلاش می کنند، برای رسیدن به اهداف کار و تلاش می کنند. وقتی بچه ها این کار را انجام می دهند، احتمال موفقیتشان بیشتر است.
الگوی خوبی باشید. وقتی برای کارهای روزمره تلاش می کنید (مثل چیدن برگ ها، درست کردن غذا، تمیز کردن ظروف یا شستن ماشین)، الگوی خوبی هستید. 

فرزند شما یاد می گیرد که برای انجام تکالیف، تمیز کردن اسباب بازی ها یا مرتب کردن تخت، تلاش کند.
الگوبرداری از نگرش صحیح نیز مهم است. وقتی کارها را با شادی انجام می دهید (یا حداقل بدون غر زدن یا شکایت)، به فرزندتان یاد می دهید که همین کار را انجام دهد.
وقتی از عجله در انجام کارهای خانه اجتناب می کنید و به کاری که به خوبی انجام شده است افتخار می کنید، به فرزندتان نیز یاد می دهید که این کار را انجام دهد.

انتقاد تند را ممنوع کنید. پیام هایی که بچه ها درباره خودشان از دیگران می شنوند به راحتی به احساس آن ها نسبت به خودشان تبدیل می شود.
کلمات تند (“تو خیلی تنبلی”) مضر هستند، نه انگیزه دهنده. وقتی بچه ها پیام های منفی درباره خودشان می شنوند، به عزت نفس آن ها آسیب می رساند. 

بچه ها را با صبر اصلاح کنید. روی کاری که می خواهید دفعه بعد انجام دهند تمرکز کنید. در صورت نیاز، نحوه کار را به آن ها نشان دهید.
روی نقاط قوت تمرکز کنید. به کارهایی که فرزندتان به خوبی انجام می دهد و از آن لذت می برد توجه کنید. اطمینان حاصل کنید که فرزند شما فرصتی برای رشد این نقاط قوت دارد. 

اگر می خواهید به بچه ها کمک کنید احساس خوبی نسبت به خودشان داشته باشند، بیشتر روی نقاط قوت تمرکز کنید تا نقاط ضعف. این کار رفتار را نیز بهبود می بخشد.
بگذارید بچه ها کمک کنند و کمک بدهند. عزت نفس زمانی رشد می کند که بچه ها ببینند کاری که انجام می دهند برای دیگران مهم است. بچه ‌ها می ‌توانند در خانه کمک کنند، یک پروژه خدماتی در مدرسه انجام دهند یا به خواهر یا برادرشان لطف کنند. کمک کردن و اعمال محبت آمیز باعث ایجاد عزت نفس و سایر احساسات خوب می شود.

چیزهای زیادی بر عزت نفس کودکان تأثیر می گذارد که احساس ارزشمندی و تعلق کودک است. چنین چیزهایی شامل طبیعت یا توانایی های ذاتی کودک و نحوه پرورش او می شود – تجربه کودک با والدین، مراقبان و دیگران.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *